FAQ Frequently asked questions.

Heeft u nog vragen? Check hier of het antwoord er tussen staat!

Steeds meer mensen kunnen omgaan met foto bewerkingssoftware. Ontwerpen is tegenwoordig niet meer puur zakelijk maar wordt ook thuis gedaan. Wil je deze ontwerpen ook professioneel afgedrukt hebben door een drukker dan zijn er een aantal punten waar rekening mee gehouden moet worden.

Klik op de vraag !

 • Een goed begin…

  Probeer van het begin aan al met de volgende stappen rekening te houden. Het bespaart u en ons een hele hoop ellende.
 • Hoe kan ik bestanden aanleveren?

  - per e-mail: rechtstreeks naar info@drukkerijverscheure.be Tip: indien je bestanden de maximale bestandsinhoud overschrijden, gebruik een transfersite als www.yousendit.com - op data-drager: Breng of steek uw bestanden en documenten binnen bij ons op kantoor op CD, DVD, USB-stick, CompactFlash, ... Vergeet niet telkens uw klantgegevens te vermelden bij het aanleveren van uw bestanden, alsook de naam en de telefoonnummer van een contactpersoon.
 • Beeld- en tekstmateriaal

  Indien wij voor het ontwerp moeten zorgen, probeer dan als klant alles in een keer binnen te brengen. Zoniet verstoort en vertraagt u het ontwerp- en drukproces en verhoogt de tijdsduur/kostprijs. Lever ook indien mogelijk, de te gebruiken beelden, foto’s, logo’s, fonts, etc steeds apart aan.
 • Controle

  U kan best altijd een screenshot (JPG of PNG) van uw ontwerp meesturen of een afdruk meegeven van het te drukken document. Zo kunnen we controleren of alles werd aangeleverd.
 • bestandstypes?

  U kan uw bestanden aanleveren als: PDF, AI, IND, TIFF, PSD, JPG, EPS, (tekst als DOC of TXT. Indien uw bestandstype er niet bijstaat, gelieve eerst na te vragen of we het kunnen gebruiken? Liever géén Publisher, Coreldraw, Paint, etc te gebruiken voor het opmaken van uw bestanden.
 • Resolutie

  Heel belangrijk is de beeldkwaliteit of resolutie bij een te drukken (pixel-based) bestand. 300 DPI is globaal dé norm voor drukwerk. Bij gebruik van lagere resoluties kan dit resulteren in een onscherp, wazig, gekorreld beeld. Beelden van internet zijn met enige voorzorg te gebruiken. Let hierbij ook de beeldrechten… Wij zijn in geen geval aansprakelijk voor het gebruik van de beelden. Tip: kijk vooral de instellingen van je fototoestel goed na vooraleer de foto's te maken. Bij twijfel kom gerust eens binnen.
 • Kleurmodus

  Voor een quadri (meerkleurendruk) : - Moet het document in CMYK staan, alsook al de gebruikte beelden in dat document! Indien beelden toch nog in RGB staan, worden deze door ons naar CMYK omgezet en staan wij niet garrant voor de uiteindelijk gedrukte kleur van deze afbeeldingen, die mogelijk kunnen afwijken van de door de klant gewenste kleur. - Mag de som van CMYK waarden voor ‘diep-zwart’ niet meer dan 310 bedragen! Hanteer best volgende kleurwaarden voor een mooi vol ‘diep-zwart’: 100% K + 40% C + 30% M. Dit resulteert in een mooi diep-zwart. Samenstellingen met een hoger percentage lopen het risico tot overzetting en een lange droogtijd. Let wel ! voor zwarte tekst gebruiken we steeds enkel en alleen 100% K. - Moet je er extra op letten dat je geen Pantone of steunkleuren gebruikt in je ontwerp. Indien je ze wel gebruikt, zet ze dan tijdig om naar CMYK. Anders doet onze rip dit en kunnen deze kleuren, zeker in combinatie met gegeven schaduwen, een heel ander resultaat geven als gehoopt.
 • Afloop - Bleed

  Indien je ontwerp bestaat uit beelden of te drukken kleurvlakken die raken aan de snijrand van je drukwerk,moet je je originele opmaak rondomrond aan elke zijde 3 mm vergroten en die foto’s of kleurvlakken laten door- of ‘af’lopen. Ook wel ‘bleed’ genaamd. Als je dus ter illustratie een ‘aflopend’ ontwerp op A4 (210x297) mm eindformaat hebt, dan vergroot je je document tot 216 x 303 mm, waarbij die extra ruimte enkel dient om je foto’s of kleur te laten doorlopen. Dit om storende witte randen te voorkomen na het bijsnijden tot eindformaat.
 • Lettercontouren

  Zet daar waar mogelijk je tekst in lettercontouren (Illustrator) dit voorkomt mogelijke problemen met gebruikte lettertypen. Dit is wel enkel toepasbaar indien niet veel tekst gebruikt, gebruik dit dus niet voor volle tekstvlakken.
 • Afvlakken

  Wil je een bestand aanleveren uit Photoshop, vlak dit dan af door er één laag van te maken. Zo voorkom je moeilijkheden met transparantie en gebruikte lettertypen. Hier kunnen wij uiteraard niet meer ingrijpen in de tekstzetting, let dus extra op je layout en mogelijke zetfouten!
 • Pakket

  Heb je je document opgemaakt in Indesign, stuur dan indien mogelijk samen met je PDF ook een package van je bestand (>Bestand >Pakket). Zodoende kunnen wij bij onvoorziene fouten, rechtstreeks aanpassingen doen aan het originele document.
 • Pdf

  Maak indien mogelijk een drukklare pdf aan! PDF is het meest aangewezen en veiligste bestandsformaat om uw opgemaakte lay-outs aan te leveren voor druk. Wanneer je een pdf maakt moet je er voor zorgen dat je zeker weet dat de lettertypen ingesloten zijn. Hierdoor kunnen mensen die bepaalde lettertypen niet op hun computer hebben toch het bestand correct openen, lezen en afdrukken. Wanneer je gebruikt maakt van bepaalde programma bestanden (Quark, InDesign, etc.) moeten de lettertypen meegestuurd worden om het bestand correct af te drukken.
 • Hoe betalen?

  Voor handelsdrukwerk wordt er gewerkt met een factuur betaalbaar op 30 dagen. Voor gelegenheidsdrukwerk wordt een voorschot van 30 euro gevraagd bij het afhalen van de omslagen en het saldo dient betaald te worden bij het afhalen van het drukwerk. Gelieve rekening te houden dat u niet kan betalen met uw bankkaart. Er is wel een bankautomaat op 5OO meter van onze drukkerij.
 • Afspraak maken?

  Moeten wij een afspraak maken? In principe is het niet nodig een afspraak te maken, maar het is wel aangewezen. Vooral voor de catalogi is het beter een seintje te geven op voorhand omdat die vrij regelmatig worden uitgeleend…
 • Blinddruk - Uitkappingen

  Blindruk, reliëfdruk, preedruk, droogstempelen… kan een mooie extra touch geven aan uw drukwerk. Ook dit kan bij ons verzorgd worden. Voor kleine formaten worden die gedrukt op een degel voor het grotere werk hebben wij op een cilinderpers. Uitkappingen: een uitnodiging in de vorm van een deurhanger? Een huwelijksaankondiging in een pochette met een uitsparing voor uw foto? Het kan… Vraag naar de mogelijkheden en prijzen…